Emma Smart: Skeive historier, nye plattformer

Det er ingen tvil om at Internett, og alle mulighetene nettet gir oss, har vært til nytte for skeivt kulturmateriale. Ikke minst har det åpnet mulighetene for interaksjonen mellom mennesker som identifiserer seg som LHBTQI. Og da snakker vi ikke bare om Grindr! 

Skeive historiefortellere har ikke kastet bort tiden og har tatt de nye plattformene i flittig og innovativt bruk, og skeive historier har fått en mer betydningsfull plass i populærkulturen. Bare i Norge har SKAM blitt en vanvittig suksess, men det er bare toppen av isfjellet. 

Emma Smart fra filmfestivalen BFI Flare geleider oss gjennom noen av sine absolutte favoritt-­webserier med skeivt innhold fra de siste fem årene. På humoristisk vis trekker hun linjer mellom de nye plattformene og de etablerte tropene som allerede finnes i populærkulturen. Nettet har et vell av skeive skatter å oppdage, noen av disse hjelper Emma deg gjerne med å finne.

Emma Smart er biblioteksansvarlig og filmprogrammerer for BFI. Hun er med i programmeringen under årlige BFI Flare: London LGBT Festival, nå i sitt 31 år, og bistår i LHBT-programmeringen året rundt på BFI Southbank. Hun har også holdt flere illustrerte foredrag om skeiv filmhistorie og skeive ikoner, og har utviklet den utrolig populære We Love...-serien med foredrag på BFI Flare. Disse inkluderer We Love...Dusty Springfield, We Love…Judy Garland og hennes personlige favoritt We Love…. Xena Warrior Princess.

Torsdag 21. september kl. 20.00


Vanja anbefaler

  • Av Martha Våge    08.09.2017

Vanja Ødegård er fra Lillehammer, og har gått mastergrad i Filmvitenskap, med fokus på queer cinema ved NTNU i Trondheim. Hun har jobbet for en rekke filmfestivaler i Trondheim og Oslo, og jobber for tiden som gjestekoordinator ved Kortfilmfestivalen. (Foto: Reidar Engesbak/BLIKK)

Hilda anbefaler

  • Av Martha Våge    08.09.2017

Hilda Klaveness er utdannet redigerer fra tidligere Nordisk Institutt for Scene og Studio, og har siden 2007 jobbet i Sporten i NRK. Hun har bachelorgrad i medievitenskap fra UiO, og fjorårets festival var hennes første som frivillig.

Johanne anbefaler

  • Av Hilda Klaveness    31.08.2017

Johanne Svendsen Rognlien er utdannet i film- og ltteraturvitenskap ved Lunds Universitet, og har en mastergrad i film- og Medievitenskap fra Københavns Universitet med særlig fokus på TV-serier og feminisme. Hun arbeider for tiden som journalist i FilmMagasinet, og skriver kommentarer for Kvinneguiden og film og TV i ny og ne. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)